Ylätunniste

”Tunnen tekeväni tärkeää työtä.”

”Tunnen tekeväni tärkeää työtä.”

Sopien 2.0 -hanke toteutti valituille Spesion asiakkaille sekä avustajille kesän ja syksyn aikana kyselyn Spesion toiminnan kehittämiseksi.  Kyselystä saadut tiedot ovat äärimmäisen arvokkaita, jotta voimme kehittää toimintaamme ja ylläpitää jo olemassa olevia hyviä toimintatapojamme.

Tämän vuoden maaliskuussa valtionneuvos listasi yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset ammattiryhmät. Ei ole yllätyksellistä, että listalla olivat myös henkilökohtaiset avustajat. Oli jo aikakin nostaa avustajien työn arvo esille. Valitettavaa on, että siihen vaadittiin koko maailmaa koskettava pandemia.  

Toteutetussa avustajakyselyssä henkilökohtaiset avustajat kuvasivat rooliaan mm. seuraavasti: huolehtija, tavallinen ihminen, muutakin kuin siivooja sekä  itsenäisen elämän tukija. Työn positiivisiin puoliin he nostivat kokemuksista oppimisen ja sen, että on mahdollisuus tavata erilaisia ihmisiäHenkilökohtaisen avustajan työ koetaan itsenäisenä, antoisana ja vaihtelevana. 

Henkilökohtaisen avustajan työ ei tosiaan ole siivoustyötä tai seuraneitinä oloa.  Se on äärimmäisen herkkää tasapainoilua tukemisen ja puolesta tekemisen välillähiljaisuuden ja iloisen höpöttelyn välimaastossa. Avustaja tietää harvoin tarkkaan, mitä seuraava päivä tuo tullessaan. Päivän suunniteltu sisältö voikin muuttua lennossa. Niinhän arjessa yleensä käy! 

Henkilökohtaiset avustajat työskentelevät ihmisten lähellä ja joskus ihan iholla. Ei ole yhdentekevää, kuka tai millainen ihminen sen tekee.  ”Jos suorittaa työtä mekaanisesti niin ei jaksa.” Avustajan työ voi tapahtua esimerkiksi yksityisen ihmisen kotona, asumisyksikössä, työpaikalla, opinnoissa tai harrastuksissa. Jokainen henkilökohtaisen avun käyttäjä ja hänen kotinsa ovat erilaisia ja avustajan tehtävänä on mahdollistaa omanlainen elämä juuri niissä puitteissa.  

Millainen sitten on Spesiolainen avustaja? Näin kyselyyn vastanneet kuvasivat itseään ja kollegoitaan:

Hän tutustuu avustettavaan, kuuntelee ja aistii ihmistä. Hän etenee varovasti, menee avustettavan ehdoilla, ja opettelee avustettavaa. Spesiolainen ymmärtää asiakkaan erityistarpeet ja ottaa ne tosissaan. Rento, mutta asiallinen sekä viimeisen päälle superluotettava. Hän osaa luoda myönteisen tilanteen, tilan, ja osaa toimia myös asiakkaan arjen verkostossa. 

Ja viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä ja josta myös Spesio työnantajana voi olla erityisen ylpeä:  ”tasa-arvoisuus on Spesiolaisen avustajan luontainen tapa”.