Ylätunniste

Harjoittelukokemuksia henkilökohtaisena avustajana

Saija Mustonen opiskelee Riveriassa henkilökohtaisen avustamisen ammattitutkintoa. Saija suoritti työssäoppimisjaksonsa Joensuun Spesiolla käyden Spesion omien avustajien kanssa asiakkaiden luona. ”Kaikki on ollut minulle ihan uutta. Ohjaajani ovat olleet ammattitaitoisia ja ihania, olen saanut oppia rauhassa, mutta myös itse tehdä kaikkea.”, Saija kertoo. Hän on kohdannut harjoittelunsa aikana moninaisista lähtökohdista tulevia asiakkaita ja huomannut kuinka jokainen asiakas on ollut juuri omanlaisensa ja arvokas juuri sellaisena kuin on. ”Pääsin mukaan myös allasterapiaan, joka oli positiivinen kokemus. Asiakkaan ilo altaaseen pääsystä oli niin aito ja toi hyvän mielen myös minulle”, hän sanoo.

Saija mukaan ala on hurjassa kehityksen vaiheessa, ja sekä tutkinto, että koko ajan paranevat työehdot ovat uusia tulokkaita arjessa. Sekä koulussa että harjoittelun aikana itsemäärämisoikeus on noussut tärkeäksi osaksi henkilökohtaisen avustajan työtä. ”Olen saanut kokemuksen, että raja on henkilökohtainen ja erilainen eri asiakkailla. Toisista on pidettävä enemmän huolta ja tehtävä hyviä päätöksiä asiakkaan puolesta, osaa on ohjattava hyviin päätöksiin ja osa pystyy kantamaan vastuun itse omista päätöksistään. Itsemäärämisoikeuden kanssa käsi kädessä kulkee vahvasti huolenpito asiakkaasta. Itsemääräämisoikeutta pystyy jokaisen kohdalla kunnioittamaan ja toteuttamaan eri tavoilla, raja on henkilökohtainen ja herkkä asia.”, Saija pohtii oppimaansa.

Saijan mielestä byrokratia tuntuu hankalalta ja raskaalta henkilökohtaisen avustajan työssä. ”Asiakkaiden uudet tuntipäätökset voivat olla mitä vain, tuntimääriä lasketaan ja terapiatunteja pudotetaan. Se tuo epävakautta myös avustajan arkeen ja työhön. Työtunnit ja kuviot voivat mennä yhden päätöksen myötä aivan uusiksi. Harmittaa myös niiden asiakkaiden puolesta, joilla ei ole ketään puolustamassa ja vaatimassa muutosta, vaikkeivat parannuksia aina saa nekään, kenen puolesta joku taistelee. Myös taksikyydit ovat hankalia, en harjoittelijana meinaa aina päästä kyytiin tai minua veloitetaan, välillä kaikki sujuu taas hyvin. Välillä ajelen omalla autolla taksin perässä kohteeseen.”, Saija kertoo työn haasteista.

Vahvuudekseen Saija sanoo asiakaspalvelun. Hänestä on ihanaa se, että asiakkaalle on aikaa ja yhdessä voidaan tehdä juuri niitä asiakkaalle tärkeitä asioita. Saijan mielestä henkilökohtaisen avustajan työn monipuolisuus on voimaannuttavaa. Vaikka alkuun hänestä tuntui oudolta mennä toisen kotiin töihin, helpotti se tunne äkkiä ja harjoittelun edetessä uskallus mennä koko ajan enemmän asiakkaan lähelle kasvoi. Enää auttaminen wc-asioinnissa tai ruokailuissa ei tunnu hankalalta. Harjoittelu on tuonut Saijalle pieniä oivalluksia omaan ammattitaitopakkiin koko ajan. ”Tänään parturista pois lähtiessä opin, että pyörätuolin jalkatuet kannattaa avata ja niin asiakkaan on helpompi kumartua, kun takkia puetaan, kun jalat kuitenkin toimivat. Nämä ovat sellaisia pieniä asioita, jotka tekevät arkea helpommaksi.”, Saija avaa oivalluksiaan.

Asiakkaiden aurinkoisuus ja huumori tuovat suurta iloa myös Saijan päiviin, vaikkei se tarkoita sitä, että aina olisi hyvä päivä, mutta niiden ansoista jaksaa ne varjoisatkin hetket. ”On tärkeää, että ihminen pystyy elämään omien arvojensa mukaan, ja vaikuttamaan omaan elämäänsä. Se että voimia riittää sekä työhön, että vapaa-aikaan ja kokee kuuluvansa johonkin ja tekevänsä jotain tärkeää. Nämä asiat ovat tärkeitä niin meille työntekijöille, kuin asiakkaillemme. Päädyin itse vaihtamaan alaa keittiöstä näihin ympyröihin mieheni vakavan työuupumuksen kautta. Meillä meni arvot ja arki täysin uusiksi koko perheessä. Pitäkää itsestänne ja toisistanne huolta!”, Saija summaa kokemuksiaan.

Kiitos Saija kokemustesi jaosta ja harjoittelustasi meillä Spesiolla!